SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 4, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

BRAHITERAPIA – METODA CURATIVA ÎN CANCERUL LOCALIZAT DE PROSTATA

, , , , and

REZUMAT

Fizica şi medicina şi-au întretăiat cărările încă de la începuturile cercetării ştiinţifice. Radioterapia s-a dovedit a fi o armă utilă în combaterea neoplaziilor.

Cancerul de prostată este una dintre principalele cauze de mortalitate şi morbiditate la nivel global, în rândul populaţiei masculine. Până de curând, singurele opţiuni terapeutice, cu viză curativă pentru pacient, erau radioterapia externă şi excizia chirurgicală a întregii prostate împreună cu veziculele seminale şi ganglionii limfatici loco-regionali.

Rezultate. În prezent, brahiterapia, ajutată de marile progrese obţinute în tehnicile de mapare ale prostatei, este o alternativă viabilă şi cu rezultate comparabile cu metodele enunţate mai sus. Acest articol este un minireview al literaturii privind brahiterapia pentru adenocarcinomul prostatic localizat, principiile, indicaţiile şi rezultatele metodei.

Concluzii. În ciuda conului de umbră în care a stat, brahiterapia pentru cancerul de prostată este o alternativă viabilă, cu un grad de invazivitate mai redus şi cu rezultate oncologice excelente.

Cuvinte cheie: adenocarcinom prostatic, brahiterapie, radioterapie

Full text | PDF