SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 4, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

BRAHITERAPIA – METODA CURATIVA ÎN CANCERUL LOCALIZAT DE PROSTATA

, , , , and

REZUMAT

Fizica şi medicina şi-au întretăiat cărările încă de la începuturile cercetării ştiinţifice. Radioterapia s-a dovedit a fi o armă utilă în combaterea neoplaziilor.

Cancerul de prostată este una dintre principalele cauze de mortalitate şi morbiditate la nivel global, în rândul populaţiei masculine. Până de curând, singurele opţiuni terapeutice, cu viză curativă pentru pacient, erau radioterapia externă şi excizia chirurgicală a întregii prostate împreună cu veziculele seminale şi ganglionii limfatici loco-regionali.

Rezultate. În prezent, brahiterapia, ajutată de marile progrese obţinute în tehnicile de mapare ale prostatei, este o alternativă viabilă şi cu rezultate comparabile cu metodele enunţate mai sus. Acest articol este un minireview al literaturii privind brahiterapia pentru adenocarcinomul prostatic localizat, principiile, indicaţiile şi rezultatele metodei.

Concluzii. În ciuda conului de umbră în care a stat, brahiterapia pentru cancerul de prostată este o alternativă viabilă, cu un grad de invazivitate mai redus şi cu rezultate oncologice excelente.

Cuvinte cheie: adenocarcinom prostatic, brahiterapie, radioterapie

Full text | PDF