SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 4, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Asociatia Medicala Romana ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

BRAHITERAPIA – METODA CURATIVA ÎN CANCERUL LOCALIZAT DE PROSTATA

, , , , and

REZUMAT

Fizica şi medicina şi-au întretăiat cărările încă de la începuturile cercetării ştiinţifice. Radioterapia s-a dovedit a fi o armă utilă în combaterea neoplaziilor.

Cancerul de prostată este una dintre principalele cauze de mortalitate şi morbiditate la nivel global, în rândul populaţiei masculine. Până de curând, singurele opţiuni terapeutice, cu viză curativă pentru pacient, erau radioterapia externă şi excizia chirurgicală a întregii prostate împreună cu veziculele seminale şi ganglionii limfatici loco-regionali.

Rezultate. În prezent, brahiterapia, ajutată de marile progrese obţinute în tehnicile de mapare ale prostatei, este o alternativă viabilă şi cu rezultate comparabile cu metodele enunţate mai sus. Acest articol este un minireview al literaturii privind brahiterapia pentru adenocarcinomul prostatic localizat, principiile, indicaţiile şi rezultatele metodei.

Concluzii. În ciuda conului de umbră în care a stat, brahiterapia pentru cancerul de prostată este o alternativă viabilă, cu un grad de invazivitate mai redus şi cu rezultate oncologice excelente.

Cuvinte cheie: adenocarcinom prostatic, brahiterapie, radioterapie

Full text | PDF