SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 4, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

CARACTERISTICI ALE AMPUTATIILOR TRAUMATICE LA NIVELUL DEGETELOR LA COPII

and

REZUMAT

Obiective. Analiza cazurilor de amputaţie traumatică la nivelul degetelor la copiii internaţi, în vederea identificării unor caracteristici pe baza cărora să se optimizeze algoritmii de prevenţie şi tratament.

Materiale şi metode. Au fost obţinute datele din protocoalele operatorii privind copii internaţi în Clinica de Chirurgie plastică şi Arsuri a Spitalului de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu“, între anii 2005 şi 2013, cu amputaţii traumatice ale degetelor. S-au cules informaţii referitoare la vârsta şi sexul pacienţilor, circumstanţele producerii traumatismului, mecanismul de producere, nivelul amputaţiei, tipul operaţiei şi numărul intervenţiilor chirurgicale.

Rezultate. Un număr de 42 de copii cu amputaţii traumatice ale degetelor au fost operaţi, practicându-se acoperirea bontului în 81% dintre cazuri şi reimplantarea segmentului amputat în doar 19% dintre cazuri. Două treimi dintre pacienţi au fost băieţi. Degetele mâinii au fost afectate în 95% dintre cazurile care s-au prezentat în clinică cu acest tip de traumatism.

Concluzii. Datele obţinute au fost în concordanţă şi cu alte studii care au indicat incidenţa crescută a amputaţiilor traumatice ale degetelor în rândul băieţilor, în cursul desfăşurării unor activităţi casnice care implică manipularea unor ustensile cu un puternic caracter de vătămare în cazul utilizării de către copii. Posibilităţile tehnice de reimplantare există şi sunt eficiente, dar cazurile care sunt eligibile pentru acest tip de tratament sunt puţin numeroase, astfel încât accentul trebuie pus în continuare pe prevenţie.

Cuvinte cheie: amputaţie, reimplantare, lambou local, debridare, necroză

Full text | PDF