SELECT ISSUE

Romanian Medical Journal | Vol. LXII, No. 2, Year 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

COLABORAREA DINTRE CARDIOLOG SI MEDICUL DE FAMILIE – CHEIA MANAGEMENTULUI PACIENTULUI POST-INFARCT MIOCARDIC

, , , , and

REZUMAT

Strategia terapeutică la pacientul cu infarct miocardic acut după externarea din spital implică o complexitate de măsuri terapeutice şi de recomandări, de a căror complianţă depinde prognosticul pacientului pe termen mediu şi lung. Un element determinant în acest proces îl reprezintă încrederea pacientului în medicul curant, prin medic curant înţelegând cel care îi stabileşte şi eventual modifică tratamentul şi hotărăşte schema de analize şi investigaţii ulterioare. Acest proces este unul dinamic, statusul unui pacient ce a suferit un eveniment coronarian acut se poate modifica oricând în cursul evoluţiei, mai ales în condiţiile patologiei asociate. Pacientul are posibilitatea de a fi consultat mai mulţi doctori, strategia terapeutică fiind stabilită în final fie de un cardiolog (de spital sau de policlinică), fie de medicul de familie, fie de o echipă formată de medic cardiolog şi medicul de familie. Cel care ştie însă cel mai bine acest lucru este pacientul. Astfel acest studiu i se adresează exclusiv (fiind de tip chestionar), răspunsurile pacienţilor fiind baza discuţiilor ulterioare. Acest gen de studiu, cel puţin la nivelul pacienţilor cu STEMI în antecedente, nu a mai fost realizat în ţara noastră. În acest context, urmărind recomandările de ghid în ceea ce priveşte monitorizarea, recuperarea şi calitatea vieţii pacientului cu STEMI, rezultatele cele mai bune sunt obţinute atunci când strategia terapeutică este stabilită de o echipă dintre medicul cardiolog şi medicul de medicină de familie.

Cuvinte cheie: infarct miocardic, complianţă, programe de reabilitare cardiacă

Full text | PDF