SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 2, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Asociatia Medicala Romana ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

COMPARAREA GHIDULUI NATIONAL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT AL MELANOMULUI CU GHIDURILE INTERNATIONALE. CE LIPSESTE?

, and

REZUMAT

Melanomul cutanat reprezintă la momentul actual o problemă de sănătate publică de importanţă deosebită în întreaga lume. Potenţialul curativ în stadiile incipiente, rata de supravieţuire scăzută în stadiile avansate, dar şi vârsta tânără a multor pacienţi în momentul diagnosticării evidenţiază necesitatea detecţiei precoce şi a unui tratament adecvat fiecărui caz în parte, cu scopul de a minimiza riscul metastazării.

În România, peste un sfert din pacienţii diagnosticaţi cu melanom prezintă boală avansată, stadiile III şi IV AJCC (American Joint Committee on Cancer), cu prognostic nefavorabil.

Ghidurile clinice de diagnostic şi tratament reprezintă instrumente esenţiale, bazate pe dovezi, elaborate de experţi în domeniu, ce reflectă cele mai bune date disponibile la momentul respectiv şi au rolul de a ajuta clinicienii în abordarea cazurilor.

Deşi melanomul cutanat reprezintă o problemă de sănătate importantă şi în ţara noastră, în momentul de faţă, România se numără printre ţările în care un astfel de ghid de diagnostic şi tratament complet şi revizuit periodic lipseşte. De asemenea, se constată absenţa unei abordări uniforme a cazurilor de melanom, riscul de erori fiind din această cauză foarte mare.

Ne propunem să revizuim şi să comparăm ghidurile de diagnostic şi tratament al melanomului propuse în USA (NCCN – National Comprehensive Cancer Network) şi Europa (ghidul elaborat de ESMO – European Society for Medical Oncology şi ghidul european elaborat de EADO – European Association of Dermato-Oncology şi EORTC – European Organization of Research and Treatment of Cancer) cu ghidul naţional propus de Ministerul Sănătăţii, prezentând indicaţiile acestora în privinţa abordării chirurgicale a tumorii primare, recomandările pentru biopsia ganglionului santinelă, terapia adjuvantă, chimioterapia şi supravegherea pacienţilor.

Cuvinte cheie: melanom, ghid, buletin histopatologic, ganglion santinelă, margini chirurgicale

Full text | PDF