SELECT ISSUE

Romanian Medical Journal | Vol. LXII, No. 2, Year 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

COMPARAREA GHIDULUI NATIONAL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT AL MELANOMULUI CU GHIDURILE INTERNATIONALE. CE LIPSESTE?

, and

REZUMAT

Melanomul cutanat reprezintă la momentul actual o problemă de sănătate publică de importanţă deosebită în întreaga lume. Potenţialul curativ în stadiile incipiente, rata de supravieţuire scăzută în stadiile avansate, dar şi vârsta tânără a multor pacienţi în momentul diagnosticării evidenţiază necesitatea detecţiei precoce şi a unui tratament adecvat fiecărui caz în parte, cu scopul de a minimiza riscul metastazării.

În România, peste un sfert din pacienţii diagnosticaţi cu melanom prezintă boală avansată, stadiile III şi IV AJCC (American Joint Committee on Cancer), cu prognostic nefavorabil.

Ghidurile clinice de diagnostic şi tratament reprezintă instrumente esenţiale, bazate pe dovezi, elaborate de experţi în domeniu, ce reflectă cele mai bune date disponibile la momentul respectiv şi au rolul de a ajuta clinicienii în abordarea cazurilor.

Deşi melanomul cutanat reprezintă o problemă de sănătate importantă şi în ţara noastră, în momentul de faţă, România se numără printre ţările în care un astfel de ghid de diagnostic şi tratament complet şi revizuit periodic lipseşte. De asemenea, se constată absenţa unei abordări uniforme a cazurilor de melanom, riscul de erori fiind din această cauză foarte mare.

Ne propunem să revizuim şi să comparăm ghidurile de diagnostic şi tratament al melanomului propuse în USA (NCCN – National Comprehensive Cancer Network) şi Europa (ghidul elaborat de ESMO – European Society for Medical Oncology şi ghidul european elaborat de EADO – European Association of Dermato-Oncology şi EORTC – European Organization of Research and Treatment of Cancer) cu ghidul naţional propus de Ministerul Sănătăţii, prezentând indicaţiile acestora în privinţa abordării chirurgicale a tumorii primare, recomandările pentru biopsia ganglionului santinelă, terapia adjuvantă, chimioterapia şi supravegherea pacienţilor.

Cuvinte cheie: melanom, ghid, buletin histopatologic, ganglion santinelă, margini chirurgicale

Full text | PDF