SELECT ISSUE

Romanian Medical Journal | Vol. LXII, No. 1, Year 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

CORELATIA SCORURILOR MOTORII SI COGNITIVE OFERITE DE FIM SI SF-36 LA PACIENTII POST-AVC CARE URMEAZA UN PROGRAM DE RECUPERARE ADAPTAT

, , and

REZUMAT

Introducere. AVC, urmat de o suită de manifestări clinice variate grupate în jurul componentei motorii caracterizate prin hemipareză spastică, reprezintă a treia cauză de mortalitate şi morbiditate şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung la adulţi la nivel european. În acest context, selecţionarea modelelor optime de evaluare a statusului funcţional este un element fundamental pentru a contura apoi obiective reale ale programului de recuperare.

Material şi metodă. A fost luat în studiu un lot de pacienţi cu hemipareză spastică post AVC cu vechime între două luni şi 4 ani, cu nivel cognitiv şi complianţă adaptate programului de recuperare şi fără istoric de boli psihice sau neuromusculoscheletale. Pacienţii au fost evaluaţi la internare folosind FIM şi SF-36, au urmat un program terapeutic personalizat compus din kinetoterapie, electroterapie, termoterapie, masaj, ortezare şi tratamentul specific al bolilor de fond, apoi au fost reevaluaţi la sfârşitul terapiei şi în momentul consultaţiei de control plasate la 6 luni din momentul externării.

Rezultate şi discuţii. Analiza biostatistică constată o corelaţie puternică, directă şi semnificativă statistic între componenta motorie a FIM şi cea a SF-36, precum şi o corelaţie moderată, directă şi semnificativă statistic între componenta cognitivă a FIM şi cea a SF-36.

Concluzii. Chestionarul SF-36 oferă informaţii importante despre starea motorie şi cognitivă a pacienţilor cu hemipareză spastică şi este o alternativă utilă de evaluare în clinica de recuperare neurologică mai ales pentru pacienţii cu sechele post AVC.

Cuvinte cheie: accident vascular cerebral, recuperare, calitatea vieţii

Full text | PDF