SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 3, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT ÎN NASTEREA PREMATURA

and

REZUMAT

Definiţie. Prin naşterea prematură se înţelege naşterea care survine între 20 şi 37 de săptămâni complete de amenoree. (ACOG – iulie 2014) (3) În România, declararea sarcinii se face de la 24 de săptămâni de gestaţie. Progresele deosebite în recuperarea nou-născuţilor cu greutate mai mici de 1.000 de grame (în SUA şi Japonia se recuperează nou-născuţi cu greutate de 500 g şi mai puţin) a permis forurilor internaţionale reanalizarea criteriilor de definiţie a prematurităţii (vezi clasificările de avort). Pentru secţiile de nou-născuţi performante, prezenţa semnelor de viaţă (bătăi cardiace, pulsaţii ale cordonului ombilical, contractura musculară la stimuli externi) sunt suf ciente pentru a recurge la reanimarea şi recuperarea produsului de concepţie.

Cuvinte cheie: naştere prematură, prevenţia şi tratamentul prematurităţii

Full text | PDF