SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 4, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

EFICIENTA RADIOFRECVENTEI IN TRATAMENTUL CHIRURGICAL AMBULATOR AL ABCESELOR SI FISTULELOR ANO-PERIANALE SIMPLE (EXPERIENTA DE 10 ANI)

and

REZUMAT
Introducere
. Supuraţiile ano-perianale (SAP) sunt reprezentate în special (70%) de abcesele şi fistulele ano-rectale şi ano-perianale. Radiofrecvenţa (RF), ca metodă terapeutică chirurgicală, foloseşte undele radio de frecvenţă înaltă pentru incizii, excizii şi coagularea ţesuturilor.

Obiectivul studiului este de a demonstra eficienţa RF în tratamentul chirurgical ambulator al fistulelor şi abceselor ano-perianale simple.

Material şi metodă. Acest studiu retrospectiv a fost realizat pe o perioadă de 10 ani (decembrie 2003 – decembrie 2013), în Centrul Medical Internaţional „Proctoline“ din Bucureşti (România), pe un lot de 1.262 de pacienţi operaţi cu RF pentru abcese şi fistule ano-perianale simple, în condiţii de ambulatoriu. S-au practicat intervenţii chirurgicale cu RF, sub anestezie locală, de tipul - tomii, - ectomii, excizii şi curetaje.

Rezultate. Durata medie a intervenţiilor a fost de 19 minute, iar durata de vindecare totală a variat între 10 şi 45 de zile, cu o rată a complicaţiilor de 1,6%. S-au înregistrat rezultate foarte bune posttratament (la max. 10 ani), pa cienţii prezentându-se la controale periodice (la 6 luni, 1 an, 3, 5, 7 ani posttratament).

Concluzii. RF este o metodă foarte eficientă, rapidă şi sigură de tratament al abceselor şi fistulelor ano-perianale simple în ambulatoriu.

Cuvinte cheie: radiofrecvenţă, ambulator, abcese şi fistule ano-perianale simple, anestezie locală

Full text | PDF