SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 3, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

FACTORI DE PREDICTIE AI SUCCESULUI ÎN PROCEDURILE DE REPRODUCERE UMANA ASISTATA

, and

REZUMAT

Obiective. Evaluarea factorilor de influenţă asupra şanselor de succes în reproducerea umană asistată (RUA).

Materiale şi metodă. Studiu retrospectiv pe un eşantion care conţine informaţii referitoare la 1.121 de cicluri de embriotransfer (ET) provenind din proceduri cu ovocite şi spermă autologe. Pentru cuantificarea relaţiei dintre indicatorii de succes şi factorii de influenţă au fost utilizate modele de regresie logistică binomială în care fiecare dintre cele două variabile asociate şansei de obţinere a unei sarcini biochimice sau a unei sarcini clinice este analizată în corelaţie cu 14 variabile independente (factoriale, explicative).

Rezultate. Variabilele cu influenţă pozitivă corelate cu obţinerea unei sarcini biochimice sau clinice identificate au fost: tipul medicaţiei de stimulare ovariană, vârsta embrionilor la data embriotransferului, numărul de zile de stimulare, numărul de ovocite recoltate, vârsta pacientei.

Concluzii. Cunoaşterea factorilor de risc şi de influenţă asupra succesului în tratamentele de reproducere asistată poate aduce explicaţii suplimentare şi poate schimba practica în domeniul fertilizării in vitro (FIV). Vârsta partenerei feminine, durata stimulării ovariene şi numărul de ovocite sunt predictori ai şansei de sarcină în cazul tratamentelor FIV. Studii mai amănunţite sunt necesare, mai ales studii ce pun accent pe analiza factorilor legaţi de calitatea embrionilor, ca predictor ai sarcinii în FIV.

Cuvinte cheie: infertilitate, reproducere umană asistată, factori de predicţie, sarcină

Full text | PDF