SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 3, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Asociatia Medicala Romana ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

FACTORI DE PREDICTIE AI SUCCESULUI ÎN PROCEDURILE DE REPRODUCERE UMANA ASISTATA

, and

REZUMAT

Obiective. Evaluarea factorilor de influenţă asupra şanselor de succes în reproducerea umană asistată (RUA).

Materiale şi metodă. Studiu retrospectiv pe un eşantion care conţine informaţii referitoare la 1.121 de cicluri de embriotransfer (ET) provenind din proceduri cu ovocite şi spermă autologe. Pentru cuantificarea relaţiei dintre indicatorii de succes şi factorii de influenţă au fost utilizate modele de regresie logistică binomială în care fiecare dintre cele două variabile asociate şansei de obţinere a unei sarcini biochimice sau a unei sarcini clinice este analizată în corelaţie cu 14 variabile independente (factoriale, explicative).

Rezultate. Variabilele cu influenţă pozitivă corelate cu obţinerea unei sarcini biochimice sau clinice identificate au fost: tipul medicaţiei de stimulare ovariană, vârsta embrionilor la data embriotransferului, numărul de zile de stimulare, numărul de ovocite recoltate, vârsta pacientei.

Concluzii. Cunoaşterea factorilor de risc şi de influenţă asupra succesului în tratamentele de reproducere asistată poate aduce explicaţii suplimentare şi poate schimba practica în domeniul fertilizării in vitro (FIV). Vârsta partenerei feminine, durata stimulării ovariene şi numărul de ovocite sunt predictori ai şansei de sarcină în cazul tratamentelor FIV. Studii mai amănunţite sunt necesare, mai ales studii ce pun accent pe analiza factorilor legaţi de calitatea embrionilor, ca predictor ai sarcinii în FIV.

Cuvinte cheie: infertilitate, reproducere umană asistată, factori de predicţie, sarcină

Full text | PDF