SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 2, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

HEMANGIOM INFANTIL NEONATAL TRATAT CU PROPRANOLOL

, , and

REZUMAT

Anomaliile vasculare reprezintă afecţiuni congenitale ale vaselor sanguine, fiind clasifi cate din punct de vedere histologic, clinic, radiologic şi al comportamentului biologic în tumori vasculare şi malformaţii vasculare. Hemangiomul infantil (HI) este cea mai frecventă tumoră vasculară benignă întâlnită la copil, fiind prezentă la 10% din populaţie. Circa 40% din HI necesită tratament activ: HI cu risc vital, HI însoţite de tulburări funcţionale, HI ulcerate şi HI ce antrenează un prejudiciu estetic major. După anul 2008 s-a folosit tot mai mult Propranololul ca tratament de primă linie al HI complicate, numeroase studii dovedind eficacitatea acestuia în regresia mai mult sau mai puţin completă a tumorii şi un raport favorabil beneficii/riscuri.

Prezentăm cazul unui nou-născut cu 2 formaţiuni tumorale vasculare prezente de la naştere, care au fost diagnosticate clinic şi ecografic ca HI. Din cauza dimensiunilor mari, a potenţialului de creştere şi a riscurilor funcţionale s-a decis abord terapeutic activ şi s-a iniţiat tratamentul cu Propranolol. Evoluţia a fost favorabilă, înregistrându-se o importantă scădere în dimensiuni, fără complicaţii sau efecte adverse. La momentul actual se poate opta pentru o intervenţie chirurgicală (excizie) cu riscuri minime sau pentru supraveghere în vederea regresiei spontane.

Cuvinte cheie: hemangiom infantil (HI), Propranolol

Full text | PDF