SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 4, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA REZISTENTA SI SINDROMUL DE APNEE IN SOMN

, , and

REZUMAT

Hipertensiunea arterială (HTA) este un factor important de risc pentru morbi-mortalitatea cardiovasculară, cu incidenţă şi prevalenţă în creştere. Diagnosticul de hipertensiune arterială rezistentă poate fi stabilit atunci când valorile tensiunii arteriale sunt ≥ 140/90 mmHg, în ciuda modificării stilului de viaţă şi administrării a trei medicamente antihipertensive din clase diferite, dintre care unul este un diuretic. Una dintre comorbidităţile frecvente ale bolnavilor cu HTA rezistentă este apneea obstructivă de somn. Obezitatea, definită ca un indice de masă corporală ≥30 kg/m2 , este un factor comun de risc care leagă sindromul de apnee de somn obstructivă (SASO) de HTA rezistentă. Diagnosticul de SASO la pacienţii cu hipertensiune rezistentă se realizează prin polisomnografie. Pentru confirmarea diagnosticului de HTA rezistentă este necesară monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, care permite excluderea cazurilor de falsă HTA rezistentă, a HTA de halat alb sau a HTA mascate. Tratamentul SASO cu CPAP (continuous positive airway pressure) oferă ameliorarea valorilor tensiunii arteriale şi un control mai bun al HTA rezistente, ceea ce permite reducerea riscului cardiovascular.

Cuvinte cheie: hipertensiune rezistentă, apnee obstructivă de somn

Full text | PDF