SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 2, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Imbunatatirea calitatii vietii la pacientii cu sindrom de apnee in somn si accident vascular cerebral

, , , and

REZUMAT 

Introducere. Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) este cea mai frecventă afecţiune în cadrul tulburărilor respiratorii în timpul somnului şi determină multiple fragmentări ale somnului, asociindu-se cu somnolenţă diurnă excesivă. Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o importantă cauză de deces la nivel mondial şi cauza principală a dizabilităţii pe termen lung. În studiul de faţă doresc să evidenţiez îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacienţii cu sindrom de apnee în somn şi accident vascular cerebral care urmează terapie cu presiune pozitivă continuă (CPAP), comparativ cu cei care au refuzat acest tratament.
Material şi metodă. Am efectuat un studiu pe 262 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 83 de ani, internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ şi Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“, în perioada 01.01.2014 – 25.05.2015, şi diagnosticaţi cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, aflaţi sau nu în tratament cu CPAP, 12 dintre aceşti pacienţi având în antecedente un accident vascular cerebral.
Rezultate. Toţi pacienţii cu accident vascular cerebral, aflaţi sau nu în tratament cu CPAP, au fost rugaţi să completeze chestionarul de calitate a vieţii SF-36. În grupul pacienţilor care au urmat tratament CPAP s-a observat o ameliorare a calităţii vieţii.
Concluzii. Datele disponibile până în prezent arată că SASO poate fi factor de risc predispozant pentru accidentul vascular cerebral. Încă nu există ghiduri care să precizeze dacă pacienţii cu accident vascular cerebral ar trebui să fie investigaţi de rutină pentru prezenţa SASO.

Cuvinte cheie: apnee în somn, accident vascular cerebral, sf-36

Full text | PDF