SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 3, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

MANAGEMENTUL FISTULEI DE LICHID CEFALORAHIDIAN – PATOLOGIE DE GRANITA ORLNEUROCHIRURGIE

, , , , , and

REZUMAT

Autorii acestui articol aduc în discuţie metodele de diagnostic, tehnicile chirurgicale şi îngrijirea postoperatorie în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu fistulă de lichid cefalorahidian (LCR). Tratamentul chirurgical depinde de o mulţime de factori, printre care etiologia defectului de rinobază, presiunea intracraniană, localizarea anatomică a defectului de rinobază şi este strict individualizat, de toate acestea depinzând reuşita actului chirurgical.

Medicii ORL-şti, împreună cu medicii neurochirurgi, au reuşit să aibă un rol covârşitor în evaluarea diagnostică, precum şi în tratamentul patologiei de bază de craniu ce poate da fistulă de LCR.

Endoscopia nazală este cea care a revoluţionat tratamentul fistulei LCR, având o rată foarte ridicată a succeselor înregistrate.

Cuvinte cheie: fistulă LCR, rinobază, management

Full text | PDF