SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 3, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Asociatia Medicala Romana ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

MANAGEMENTUL FISTULEI DE LICHID CEFALORAHIDIAN – PATOLOGIE DE GRANITA ORLNEUROCHIRURGIE

, , , , , and

REZUMAT

Autorii acestui articol aduc în discuţie metodele de diagnostic, tehnicile chirurgicale şi îngrijirea postoperatorie în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu fistulă de lichid cefalorahidian (LCR). Tratamentul chirurgical depinde de o mulţime de factori, printre care etiologia defectului de rinobază, presiunea intracraniană, localizarea anatomică a defectului de rinobază şi este strict individualizat, de toate acestea depinzând reuşita actului chirurgical.

Medicii ORL-şti, împreună cu medicii neurochirurgi, au reuşit să aibă un rol covârşitor în evaluarea diagnostică, precum şi în tratamentul patologiei de bază de craniu ce poate da fistulă de LCR.

Endoscopia nazală este cea care a revoluţionat tratamentul fistulei LCR, având o rată foarte ridicată a succeselor înregistrate.

Cuvinte cheie: fistulă LCR, rinobază, management

Full text | PDF