SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 3, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

NECESITATEA UNUI PROTOCOL IN ABORDAREA SARCINII ECTOPICE

, and

REZUMAT
Sarcina ectopică este o afecţiune gravă, care apare la 1,9% din totalul sarcinilor raportate (1). În România, dar şi în ţările în curs de dezvoltare, procentul este greu de apreciat din cauza declarării defectuoase. În aceste ţări, sarcina ectopică este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate a femeilor de vârstă reproductivă. În acest sens, relevant este studiul IOMC „Alfred Rusescu“ (2010) privind mortalitatea maternă în România, în care sarcina ectopică este prima cauză de deces a hemoragiilor din primul trimestru de sarcină.

Cuvinte cheie: sarcină ectopică, protocol, dureri abdominale, sângerare, hipotensiune, algoritmi pentru diagnosticarea sarcinilor ectopice

Full text | PDF