SELECT ISSUE
Indexed
HIGHLIGHTS
National Awards “Science and Research”
NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.
Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.
The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.
PROFILAXIA AFECŢIUNILOR DE TRACT URINAR LA SUGAR – IDENTIFICAREA UNUI NOU FACTOR DE RISC
REZUMAT
Introducere. Infecţia urinară la sugari este o boală a cărei incidenţă a crescut în ultimii ani. Cele mai importante aspecte pentru practicianul din segmentul medicinei primare o reprezintă profilaxia şi diagnosticul cât mai precoce al infecţiei de tract urinar, precum şi prevenirea sechelelor şi infecţiilor recurente prin identificarea factorilor de risc. Scopul lucrării de faţă a fost dovedirea legăturii între apariţia infecţiei de tract urinar şi folosirea timp îndelungat (peste 4 ore) a scutecelor de hârtie, de unică folosinţă (un nou factor de risc identificat în practică, datorită tendinţei societăţii de facilitare a tehnicilor de îngrijire şi creştere a copiilor).
Obiective. Demonstrarea rolului scutecelor de unică folosinţă în apariţia infecţiei urinare la sugari şi identificarea perioadei de timp care nu reprezintă risc pentru copil.
Material şi metodă. Am realizat un studiu caz-control, retrospectiv, epidemiologic, analitic, pentru a vedea dacă există legătură între purtarea aceluiaşi scutec de unică folosinţă peste 4 ore şi apariţia infecţiei de tract urinar la sugari. În elaborarea prezentei lucrări, am folosit ca protocol de lucru analiza foilor de observaţie ale copiilor născuţi în perioada 01.01.1992 – 31.12.1993 (lotul martor) şi 01.01.2011 – 31.12.2012 (lotul studiat), înscrişi pe lista subsemnatei, urmărindu-i până la împlinirea vârstei de 1 an. De asemenea, s-au chestionat părinţii la ce interval de timp au procedat la schimbarea scutecelor.
Rezultate obţinute. Din cei 85 de sugari din lotul martor (care au folosit scutece refolosibile şi au fost schimbaţi de fiecare dată când au micţionat) numai 2 au prezentat infecţie cu E. Coli, iar din cei 64 de sugari născuţi între 01.01.2011 şi 31.12.2012 (care au purtat scutece de unică folosinţă), 9 au prezentat infecţie de tract urinar (din care 7 cu E. Coli şi 2 cu Proteus) şi au fost subiecţii care au purtat peste 4 ore scutecele.
Discuţii. Există legătură dovedită prin studiul efectuat între apariţia infecţiei de tract urinar la sugari şi purtarea scutecelor de unică folosinţă peste 4 ore. În concluzie, părinţii trebuie educaţi pentru a schimba scutecele de hârtie la un interval mai mic de 4 ore pentru a preveni apariţia unei boli care poate genera sechele pe termen lung pentru copil.
Cuvinte cheie: infecţie de tract urinar, sugar, scutece de unică folosinţă