SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 1, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

PROFILAXIA AFECŢIUNILOR DE TRACT URINAR LA SUGAR – IDENTIFICAREA UNUI NOU FACTOR DE RISC

REZUMAT
Introducere
. Infecţia urinară la sugari este o boală a cărei incidenţă a crescut în ultimii ani. Cele mai importante aspecte pentru practicianul din segmentul medicinei primare o reprezintă profilaxia şi diagnosticul cât mai precoce al infecţiei de tract urinar, precum şi prevenirea sechelelor şi infecţiilor recurente prin identificarea factorilor de risc. Scopul lucrării de faţă a fost dovedirea legăturii între apariţia infecţiei de tract urinar şi folosirea timp îndelungat (peste 4 ore) a scutecelor de hârtie, de unică folosinţă (un nou factor de risc identificat în practică, datorită tendinţei societăţii de facilitare a tehnicilor de îngrijire şi creştere a copiilor).

Obiective. Demonstrarea rolului scutecelor de unică folosinţă în apariţia infecţiei urinare la sugari şi identificarea perioadei de timp care nu reprezintă risc pentru copil.

Material şi metodă. Am realizat un studiu caz-control, retrospectiv, epidemiologic, analitic, pentru a vedea dacă există legătură între purtarea aceluiaşi scutec de unică folosinţă peste 4 ore şi apariţia infecţiei de tract urinar la sugari. În elaborarea prezentei lucrări, am folosit ca protocol de lucru analiza foilor de observaţie ale copiilor născuţi în perioada 01.01.1992 – 31.12.1993 (lotul martor) şi 01.01.2011 – 31.12.2012 (lotul studiat), înscrişi pe lista subsemnatei, urmărindu-i până la împlinirea vârstei de 1 an. De asemenea, s-au chestionat părinţii la ce interval de timp au procedat la schimbarea scutecelor.

Rezultate obţinute. Din cei 85 de sugari din lotul martor (care au folosit scutece refolosibile şi au fost schimbaţi de fiecare dată când au micţionat) numai 2 au prezentat infecţie cu E. Coli, iar din cei 64 de sugari născuţi între 01.01.2011 şi 31.12.2012 (care au purtat scutece de unică folosinţă), 9 au prezentat infecţie de tract urinar (din care 7 cu E. Coli şi 2 cu Proteus) şi au fost subiecţii care au purtat peste 4 ore scutecele.

Discuţii. Există legătură dovedită prin studiul efectuat între apariţia infecţiei de tract urinar la sugari şi purtarea scutecelor de unică folosinţă peste 4 ore. În concluzie, părinţii trebuie educaţi pentru a schimba scutecele de hârtie la un interval mai mic de 4 ore pentru a preveni apariţia unei boli care poate genera sechele pe termen lung pentru copil.

Cuvinte cheie: infecţie de tract urinar, sugar, scutece de unică folosinţă

Full text | PDF