SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXII, Nr. 4, An 2015
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PROTOCOL COMPLEX DE NURSING CHIRURGICAL POSTOPERATOR AL STOMELOR DE HRANIRE

, , , , , , and

REZUMAT

În perioada 1985-2014, în Clinica noastră s-au montat aproximativ 4.925 de gastrostome, pentru o patologie variată: stenoze esofagiene benigne şi maligne, fistule esofagiene, rupturi posttraumatice, după iatrogenii, accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, o parte au fost definitive, iar celelalte temporare. Tehnica a fost Gavriliu cu guleraş peritoneal în 96% dintre cazuri.

În decursul celor 30 de ani s-a reuşit să se stabilească un protocol de îngrijire imediată şi pe termen lung a gastrostomei de alimentaţie. Acest protocol cuprinde măsuri specifice pentru monitorizarea parametrilor vitali, a parametrilor biologici şi metabolici, dar şi analiza atentă a stazei gastrice, impunerea repausului digestiv în primele 48-72 de ore, urmărirea permanentă a calităţii şi ritmului alimentaţiei şi protecţia mecanică a sondei.

Eficienţa nursingului prezentat constă în introducerea alimentaţiei după 48-72 de ore, cu etapa a doua de eficientizare a gastrostomei paralel cu îngrijirea pe termen lung a complicaţiilor asociate – oncologice, metabolice.

Datorită importanţei momentului indicaţiei chirurgicale,a tehnicii şi nursingului folosit, supravieţuirea bolnavilor cu gastrostomie definitivă a crescut, iar în cazul celor temporare, desfiinţarea gastrostomei nu a necesitat în cele mai multe din cazuri închidere chirurgicală.

Cuvinte cheie: gastrostomă, nursing, protocol, alimentaţie

Full text | PDF