SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 4, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Repere anatomice in tratamentul chirurgical laparoscopic al herniei hiatale

, , , and

REZUMAT

Hernia hiatală a adultului este o patologie benignă a esofagului abdominal cu o incidenţă în creştere, din cauza factorului de risc principal, ce constă în obezitate. Hernia hiatală devine clinic manifestă atunci când
se asociază cu boala de reflux gastroesofagian (cea mai frecventă situaţie), când este voluminoasă sau când se strangulează. Dacă pentru boala de reflux gastroesofagian tratamentul poate fi şi pur endoscopic, pentru hernia hiatală tratamentul de elecţie este cel chirurgical. Clasic sau laparoscopic, obiectivele tratamentului chirurgical sunt standard, ca pentru orice tip de hernie. Anatomia locală joacă un rol important în îndeplinirea acestor obiective. Am efectuat o descriere amănunţită a anatomiei regionale bazată pe intervenţiile laparoscopice efectuate în Cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Aspectul şi raporturile elementelor anatomice prezintă o importanţă vitală în cursul intervenţiilor laparoscopice, dar şi consistenţa structurilor, deoarece tracţiunea şi manipularea acestora se efectuează prin intermediul instrumentelor. În concluzie, o înţelegere amănunţită a anatomiei regionale şi a variaţiei acesteia facilitează disecţia laparoscopică în siguranţă a hiatusului diafragmatic şi a esofagului abdominal şi ajută chirurgul în evitarea complicaţiilor datorate accidentelor operatorii.

Cuvinte cheie: anatomie, laparoscopie, hernie hiatală

Full text | PDF