SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 4, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

ROLUL BIOMARKERILOR DE LEZIUNE MIOCARDICA ÎN DIAGNOSTICUL DISFUNCTIILOR CRONICE ALE MIOCARDULUI LA COPII SI ADOLESCENTI

REZUMAT

Obiectivele studiului. Estimarea modificărilor parametrilor hemodinamici în evoluţia disfuncţiilor cronice ale miocardului (DCM); evaluarea rolului unor proteine specifice cordului (TnI, mioglobinei, proteinei C reactive) ca biomarkeri de leziune a miocardului în diagnosticul precoce al DCM la copii şi adolescenţi.

Material şi metode. Am realizat un studiu prospectiv care a inclus 162 de bolnavi cu insuficienţă cardiacă cronică, dintre care au fost selectaţi 52 de copii şi adolescenţi cu DCM secundare hipertensiunii arteriale, cu vârsta de 9-17 ani. Am analizat parametrii clinici, ecocardiografici şi biochimici.

Rezultate. La bolnavii cu hipertensiune arterială, în baza examenului ecocardiografic a fost identificată o performanţă geometrică a inimii numită „remodelare patologică“, care confirmă, de fapt, apariţia disfuncţiilor cronice ale miocardului. În serul sangvin la aceşti pacienţi s-au determinat niveluri concentraţionale sporite ale biomarkerilor de leziune miocardică (troponina I, mioglobina) şi ale proteinei C reactive sau lactatdehidrogenazei.

Concluzii. Identificarea precoce a modificărilor parametrilor de performanţă a miocardului (MMVS, IMMVS, GRPVS, HVS) de rând cu evaluarea biomarkerilor de leziune miocardică facilitează variantele şi criteriile diagnostice de remodelare a inimii şi constituie metode valoroase în identificarea precoce a disfuncţiilor cronice ale miocardului la copiii şi adolescenţii cu hipertensiune arterială.

Cuvinte cheie: alcool, patologia legată de alcool, măşti medicale şi psihiatrice, clasificări, studiu cu privire la consumul de alcool al unui grup populaţional, compararea rezultatelor, angajamentul MF în terapeutica alcoolicilor

Full text | PDF