SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 1, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

STATINELE, UN SCUT IMPORTANT IN PREVENTIA CARDIOVASCULARA PRIMARA SI SECUNDARA

, and

REZUMAT

Printre factorii majori de risc cardiovascular un loc important este ocupat de dislipidemie. Există dovezi indubitabile că nivelurile serice crescute ale colesterolului total şi ale fracţiunii cu densitate scazută a colesterolului (LDLc) sunt asociate cu risc crescut de evenimente coronariene şi cerebrovasculare. Intervenţia terapeutică asupra hiperlipidemiei îmbunătăţeşte morbi-mortalitatea cardiovasculară. Cea mai importantă clasă de medicamente utilizată pentru scăderea colesterolului în ultimele trei decenii este reprezentată de inhibitorii de HMG-CoA reductază, numiţi generic statine. Beneficiul lor în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare a fost dovedit atât în prevenţia primară, cât şi în cea secundară. Cu o tolerabilitate bună şi un profil de siguranţă la fel de bun, statinele rămân prima linie de ales la pacienţii dislipidemici sau chiar la cei normolipidemici, dar cu un profil de risc crescut de evenimente cardiovasculare.

Cuvinte cheie: risc cardiovascular, dislipidemie, statine, prevenţie primară şi secundară, tolerabilitate bună

Full text | PDF