SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 1, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

STUDIU CLINIC SI MICROBIOLOGIC PRIVIND CONTAMINAREA MICROBIANA A UNOR MATERIALE DE AMPRENTA UZUALE IN MEDICINA DENTARA

, , , , , , , , and

REZUMAT

Poate mai mult ca în orice altă specialitate, medicina dentară, dar şi cabinetul de medicină dentară, sunt incriminate adeseori în apariţia şi propagarea unor infecţii sau a unor maladii infecto-contagioase cu răspândire în masă.
Obiectivul acestui studiu este examinarea materialelor de amprentă în diferite ipostaze, pentru a demonstra prezenţa contaminării acestora cu diferiţi factori patogeni.
Material şi metodă. Studiul a fost realizat pe un lot de 63 de pacienţi care s-au prezentat pentru tratamente protetice de specialitate. Amprentele preliminare realizate cu hidrocoloizi ireversibili au fost verificate din punct de vedere microbiologic după îndepărtarea din cavitatea bucală, după clătirea intensivă cu apă şi după decontaminarea cu substanţe chimice cu potenţial dezinfectant.
Rezultate. Etapele succesive în care s-au realizat înregistrări microbiologice au arătat o reducere a bacteriilor prezente la nivelul amprentelor din hidrocoloizi ireversibili, dar nu o îndepărtare completă, indiferent de tipul de substanţă folosită pentru decontaminare.
Concluzii. Prezenţa microorganismelor cu potenţial patogen la nivelul amprentelor realizate cu hidrocoloizi ireversibili este o certitudine. Indiferent de etapele de curăţare pe care le parcurg amprentele şi indiferent de materialele folosite pentru decontaminare există un reziduu de bacterii care diferă de la un tip de substanţă la alta. Chiar dacă este o etapă consumatoare de resurse şi timp, decontaminarea trebuie să devină o etapă obligatorie în realizarea lucrărilor protetice.

Cuvinte cheie: amprente, contaminare microbiană, microorganisme, risc infecţios

Full text | PDF