SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXI, Nr. 3, An 2014
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

EVALUAREA PROCESULUI DE ATEROSCLEROZA LA PACIENTII CU BOALA CORONARIANA ISCHEMICA SI BOALA ARTERIALA PERIFERICA A MEMBRELOR INFERIOARE

, and

REZUMAT
Boala coronariană aterosclerotică reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial, riscul de deces fiind reprezentat de infarctul miocardic fatal sau moartea subită cardiacă. Deoarece ateroscleroza este un proces diseminat la nivelul întregului sistem circulator, în multe cazuri boala coronariană ischemică evoluează concomitent cu boala arterială periferică, ceea ce conduce, pe lângă scăderea speranţei de viaţă, şi la afectarea calităţii vieţii. În acest sens, evaluarea procesului de ateroscleroză prin ecografie Doppler carotidiană are rolul de a evalua gradul de ateroscleroză carotidiană şi, în funcţie de acesta, de a stabili riscul de boală coronariană sau de boală arterială periferică. De asemenea, am comparat criteriul ecografiei carotidiene în evaluarea riscului de boală coronariană ischemică cu criteriile ghidului NICE de probabilitate a bolii coronariene aterosclerotice. În decursul anilor 2013-2014 am efectuat un studiu observaţional pe un lot de 111 pacienţi hipertensivi fără evenimente cardiovasculare majore precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, cu vârsta între 48 şi 83 de ani, la care am evaluat procesul de ateroscleroză prin ecografie carotidiană şi am determinat prevalenţa bolii coronariene ischemice şi a bolii arteriale periferice în funcţie de gradul de ateroscleroză, precum şi relaţia dintre factorii de risc cardiovascular şi grosimea intimă medie carotidiană. Din studiu a rezultat că rolul ecografiei carotidiene în predicţia riscului de boală coronariană ischemică la pacienţii hipertensivi este superioară criteriului NICE de probabilitate a bolii coronariene ischemice doar în cazul pacienţilor cu vârsta sub 65 de ani şi doar dacă în calculul riscului, pe lângă grosimea intimă medie carotidiană, se ţine cont şi de prezenţa placilor de aterom de la nivelul arterei carotide interne.

Cuvinte cheie: ateroscleroză, grosime intimă-medie carotidiană, boală coronariană ischemică, arteriopatie periferică

Full text | PDF

Leave a Reply