SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 4, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Asociatia Medicala Romana ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

Studiu comparativ privind beneficiile sedintelor de psihoterapie integrativa asupra pacientilor coronarieni cu anxietate si depresie

, and

REZUMAT

Bolile cardiovasculare reprezintă astăzi, o problemă foarte importantă în studiul sănătăţii umane. Dorind să preîntâmpinăm influenţa negativă pe care o au aceste afecţiuni asupra vieţii noastre, am realizat studiul de faţă. Studiul nostru îşi propune să se implice într-un sens psihomedical în comportamentul bolnavului cardiac, influenţat negativ, pe de-o parte de societatea contemporană prin stilul de viaţă alert, pe care ni-l impune iar pe de altă parte de prezenţa anxietăţii şi depresiei, întâlnite de cele mai multe ori în tabloul clinic al pacienţilor cardiaci.
Obiective. Introducerea şedinţelor de psihoterapie în programul de tratament, la bolnavii coronarieni cu anxietate şi depresie şi observarea interrelaţiilor ce apar, înainte şi după efectuarea şedinţelor de psihoterapie.
Materiale şi metodă. Studiul s-a realizat pe un eşantion format din 62 de persoane cu afecţiuni cardiovasculare, cu anxietate şi depresie. Utilizarea chestionarelor: Beck pentru depresie şi Hamiltom pentru anxietate. S-au realizat 20 de şedinţe de psihoterapie integrativă, adecvate pentru fiecare pacient, deoarece aceeaşi boală poate fi trăită diferit, în funcţie de reactivitatea psihologică şi biologică a pacientului.
Rezultate. Datele obţinute în urma programului de terapie propus au fost reprezentate în grafice şi analizate statistic. Se constată rolul pozitiv al psihoterapiei.
Discuţii. Şedinţele de psihoterapie in afecţiunile cardiovasculare au un rol benefic, mai ales in faza uşoară şi medie a anxietăţii şi depresiei.

Cuvinte cheie: accident vascular cerebral, demografie, recuperare

Full text | PDF