SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 3, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RMJ has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Contributii la selectia pieselor muzicale destinate muzicoterapiei la bolnavii hipertensivi si coronarieni

and

REZUMAT

Într-o tentativă de selecţie a pieselor muzicale destinate muzicoterapiei la bolnavii coronarieni şi hipertensivi, autorii au încercat să evalueze predilecţia acestor bolnavi pentru o muzică cu un tempo rapid care este contraindicat din cauza activării tonusului simpatic cu efect hipertensor şi de creştere a consumului de oxigen miocardic.
Preferinţele pentru tempo-ul rapid sau lent al muzicii au fost evaluate la 200 de subiecţi (patru loturi de bolnavi: hipertensivi, coronarieni, non-cardiaci + un lot de control de subiecţi sănătoşi). Atractivitatea muzicii pentru subiecţii investigaţi a fost analizată prin acordarea unor note de la 1 la 10 celor 6 cupluri de piese muzicale audiate (rapide vs. lente).
Prelucrarea statistică a diferenţelor dintre mediile celor 4 loturi a evidenţiat preferinţele semnificativ crescute pentru muzica rapidă la lotul de coronarieni (p<0,01) şi hipertensivi (p<0,05). Autorii opinează pentru consilierea acestor bolnavi cardiaci să asculte predominant muzica clasică lentă (în special barocă, cu efecte relaxante majore în plan psihologic, dar şi având efect de scădere a hipertoniei simpatice).

Cuvinte cheie: muzicoterapie receptivă, selecţia pieselor muzicale, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică

Full text | PDF