SELECT ISSUE

REVISTA MEDICALA ROMANA - Romanian Medical Journal, Vol. LXIII, Nr. 3, An 2016
ISSN 1220-5478  |  e-ISSN 2069-606X
ISSN-L 1220-5478
DOI: 10.37897/RMJ

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RMJ și AMR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Contributii la selectia pieselor muzicale destinate muzicoterapiei la bolnavii hipertensivi si coronarieni

and

REZUMAT

Într-o tentativă de selecţie a pieselor muzicale destinate muzicoterapiei la bolnavii coronarieni şi hipertensivi, autorii au încercat să evalueze predilecţia acestor bolnavi pentru o muzică cu un tempo rapid care este contraindicat din cauza activării tonusului simpatic cu efect hipertensor şi de creştere a consumului de oxigen miocardic.
Preferinţele pentru tempo-ul rapid sau lent al muzicii au fost evaluate la 200 de subiecţi (patru loturi de bolnavi: hipertensivi, coronarieni, non-cardiaci + un lot de control de subiecţi sănătoşi). Atractivitatea muzicii pentru subiecţii investigaţi a fost analizată prin acordarea unor note de la 1 la 10 celor 6 cupluri de piese muzicale audiate (rapide vs. lente).
Prelucrarea statistică a diferenţelor dintre mediile celor 4 loturi a evidenţiat preferinţele semnificativ crescute pentru muzica rapidă la lotul de coronarieni (p<0,01) şi hipertensivi (p<0,05). Autorii opinează pentru consilierea acestor bolnavi cardiaci să asculte predominant muzica clasică lentă (în special barocă, cu efecte relaxante majore în plan psihologic, dar şi având efect de scădere a hipertoniei simpatice).

Cuvinte cheie: muzicoterapie receptivă, selecţia pieselor muzicale, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică

Full text | PDF